Naša škola

Monografija škole

 

Škola je izgrađena tokom 1980. godine i svečano otvorena 9.9.1980. godine kao Područna škola OŠ „Branko Radičević“. Nastava je realizirana u 10 kabineta u kojim je boravilo 576 učenika. Direktor škole bio je Alija Ademović. Nakon godinu dana, naziv škole je preinačen u OŠ „Đuro Pucar – Stari“. U toku školske 88/89. godine obavljeni su radovi u dogradnji školskog objekta koji su se očitovali u izgradnji još jednog sprata (dodatnih 6 kabineta). Nastavu je tada pohađalo 1036 učenika. Ipak, i taj dograđeni prostor bio je nedovoljan, te su učenici pohađali nastavu i u međusmjeni.

Školske 1991/92. godine nastavu u našoj Školi pohađalo je 1212 učenika, raspoređenih u 38 odjeljenja. Ipak, zadnji dan nastave bio je 4.4., zbog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo obrazovanja je donijelo odluku da navedena školska godina bude okončana. Uslijedila su tužna dešavanja u životima učenika, nastavnika i cjelokupnog naselja Sokolović Kolonija. Zbog neprekidnog granatiranja objekat Škole bio je izrazito oštećen.

Predsjedništvo općine Ilidža 20.8.1992. godine svojom odlukom ime Škole je preinačilo u „Mehmedalija Mak Dizdar“. Počinju pripreme za rad u ratnim uslovima. Školska imovina je uništena ili otuđena. Građevinska grupa u sastavu: Nedžad Šurković, Omer Mraković i Munib Bašić sprječavaju devastaciju imovine. Zbog loše komunikacije, ali i zbog nedostatka nastavnog osoblja uposlenici škole postaju nastavnici iz naselja Sokolović Kolonija: Zećir Osmanović, Ramiz Džano, Seida Zinić, Munira Torlak, Vasvija Dedović, Mevlida Čavčić, Feriha Kukuruzović, Safeta Muratović, Sevda Ibričić, Smaila Kulo, Amira Bajramović, Ešefa Čengić, Senada Džano, a sekretar škole Benasa Hodžić. Radnice na održavanju čistoće bile su Mejra Hodžić i Hana Kuč, a ekonom Mujesira Ledinić. Nedostatak nastavnika ublažili su svojim dolaskom: Avdo Torlak, Elzemina Bojčić, Medina Koštrebić, Brane Tepavčević, Gizela Lubura, Aida Đapo i Zorica Đurasović. U januaru 1993. godine Upravni odbor škole i direktor na inicijativu Savjeta MZ prihvatili su da nastava bude realizirana na punktovima (ul. Francuske revolucije, Marice Uherke i Bjelašnička). Nastava je počela simbolično 8.3.1993. po skraćenom Godišnjem programu.

Konstantno izloženi smrtnoj opasnosti, učenici i njihovi nastavnici svakodnevno su realizirali časove skriveni u neuslovnim prostorijama. Nikad se nije dogodilo da neko od učenika zakasni, ne nauči lekciju ili ne uradi predviđeno. Dostojna divljenja bila je želja svakog djeteta (dvanaestogodišnjaka…) da poželi napredovati što više. Nažalost, na jedno pitanje koje je živjelo u očima te drage djece, a koje nikad nisu izgovorili: „Zašto se sve ovo događa“?, niko od nastavnika nije im mogao odgovoriti. Školske 1994. godine, direktor naše škole bio je Nasuf Memović koji je izuzetno predano obavljao svoju dužnost u teškim uvjetima rada. Direktor Memović je inicijator za nastanak školskog lista „Mak“, kasnije preimenovanog u „Krin“. U školskoj 1995/96., direktor škole postaje Ragip Latić, a zamjenik Arif Ovčina.

Prvi dan škole u slobodi dočekan je 4. marta 1996. godine. Zahvaljujući Nevladinoj organizaciji za pomoć BiH USAID, 8.9.1996. godine oštećenja na školskom objektu potpuno su sanirana da bi nam prelijepu i modernu školu na korištenje predao gospodin Craig Buck, direktor USAID-a.

Sloboda je dar, velik i svet, na kojem trebamo zauvijek biti zahvalni svim našim hrabrim borcima, šehidima i palim borcima. U znak zahvalnosti 26. juna 1998. godine u dvorištu naše škole upriličeno je otvaranje Spomen[1]obilježja šehidima i palim borcima. Žarko sunce miluje 96 spomen-ploča, nježno i ćutke do bola.

Radosti za učenike i nastavnike nije bilo kraja kada je povodom Dana državnosti 1999. godine, načelnik Općine g-din Husein Mahmutović simboličnim presijecanjem vrpce svečano predao na upotrebu nastavnicima i učenicima prelijepo sportsko igralište.

Renoviranje mokrih čvorova u školskom objektu i zamjena dotrajale stolarije obavljena je u martu 2008. goine zahvaljujući donaciji Općine, načelniku Ćenanović Ameru. Od 27.3.2008. godine funkciju direktora obavlja Huso Ramić, Sevda Ibričić postaje pomoćnica direktora škole, Almira Muratspahić pedagogica škole, dok je Aida Gibanica psiholog.

Olujni vjetar je 1.12.2008. godine uništio skoro cijeli krov na školi. Velikom požrtvovanošću zamjenice direktora, Sevde Ibričić, obezbijeđena je potrebna građa za rekonstrukciju objekta, nakon razgovora s nadležnim u Ministarstvu obrazovanja i nauke, općine Ilidža i Uprave CZ.

U septembru 2015. godine, direktorica škole postaje Elvira Hrustanović, a zamjenica Sevda Ibričić.